Aká by mala byť ošetrujúca rutina na jeseň? Zavedenie retinolu a kyselín

0 0 8 min
Aká by mala byť ošetrujúca rutina na jeseň? Zavedenie retinolu a kyselín
Starostlivosť o pleť
0 0 8 min

Obsah

    Vonku už je čím ďalej chladnejšie a slnečné lúče nie sú také ostré ako v letných mesiacoch. Mali by sme sa preto zamyslieť nad súčasnou ošetrujúcou rutinou. Pozorujete na svojej pleti nejaké zmeny? Máte pocit, že sa pokožka potrebuje „dať do poriadku“ po horúcom lete alebo jej jednoducho chcete dopriať dávku osvieženia? V tomto článku sa dozviete ako nato!

    Máme pre Vás niekoľko tipov. 🙂 Jeseň je ideálnym obdobím na zavedenie RETINOLU! Ukážeme Vám, ako to urobiť správne. Ak ste sa rozhodli pre inú účinnú zložku, napríklad AHA alebo BHA kyseliny, aj pre Vás bude tento článok užitočný. Kozmetika s retinolom a kyselinami Vám zaručí dokonalú obnovu buniek Vašej pokožky.

    Účinné látky, ktoré začíname používať na jeseň, sú citlivé na UV žiarenie. Okrem zavedenia nových produktov do jesennej ošetrujúcej rutiny, nezabúdajte na používanie SPF krému po celý rok!

    Retinol, čo to vlastne je?

    Retinol je chemická zlúčenina, derivát vitamínu A, rovnako ako iné retinoidy. Vitamín A je vďaka svojmu účinku proti vráskam nazývaný aj ako vitamín mladosti. Retinoidy, kam patrí aj retinol sú o lipofilné zlúčeniny, čo znamená, že sú dobre rozpustné v tukoch, a preto ľahko prenikajú do zrohovatenej vrstvy pokožky. Následne „cestujú“ medzibunkovým cementom a majú tiež schopnosť prechádzať vlasovými folikulami. Väčšina retinoidov preniká pokožkou, ale niektoré z nich sa dostávajú aj do hlbších vrstiev kože: do škáry a dokonca aj do podkožia! Cieľom retinoidov je „živá“ vrstva pokožky, teda taká, v ktorej dochádza k premene kožných buniek. Nechceme Vás ale nudiť, preto charakteristiku retinolu a retinoidov v tomto bude ukončíme. O rozdieloch medzi retinolom a retinalom sa dozviete za chvíľku, čítajte preto ďalej!

    Retinol anebo retinal – čo si vybrať?⁠

    Retinol sa rovnako ako retinal či iné retinoidy musí premeniť na kyselinu retinovú, aby bol účinný. V praxi to vyzerá tak, že retinol (retinoid) preniká kožnou bariérou, nadviaže na seba bielkovinu a tento komplex sa potom premení na kyselinu retinovú. Až po tejto premene má schopnosť zafungovať! V prípade retinolu to vyzerá takto:

    RETINOL -> RETINAL -> KYSELINA RETINOVÁ.

    Nedá sa však jednoznačne odpovedať na otázku, ktorá z týchto zložiek je lepšia. Viac na túto tému si budete môcť prečítať na blogu o retinoidoch, ktorý pre Vás už pripravujeme!

    SkinTra - Liquid Happiness - Sérum s 0,3% retinalom na pleť a pod oči

    SkinTra – Liquid Happiness – Sérum s 0,3% retinalom na pleť a pod oči

    Tento prípravok obsahuje retinal v koncentrácii 0,3 % a má olejovú konzistenciu. Ide o silný produkt, ktorý sa neodporúča začiatočníkom. Napriek tomu sme sa ale rozhodli Vám ho ukázať, pretože sú medzi nami aj pokročilí, ktorí by tu radi našli aj niečo pre seba. 🙂
    Okrem retinalu nájdeme v zložení prípravku aj skvalán a olej zo semien vodného melónu, ktoré uľahčujú vstrebávanie prípravku a nezanechávajú mastný film.
    Sérum vyrovnáva povrch pokožky, pôsobí proti starnutiu pleti – vyhladzuje vrásky, zlepšuje elasticitu a pružnosť pleti, redukuje viditeľné pigmentové škvrny a urýchľuje prirodzený proces olupovania pokožky. Je vhodné najmä pre zrelú pleť, ale vďaka jeho multifunkčným účinkom si ho obľúbi každý typ pleti!

    Aké pozitíva prináša retinol a aké sú zásady jeho používania v kozmetike?

    Výhody používánia retinolu:

    Zásady používánia retinolu:

    Liqpharm - LIQ CR Serum Night 0,3% Retinol Silk - Nočné sérum s 0,3% retinolom

    Liqpharm – LIQ CR Serum Night 0,3% Retinol Silk – Nočné sérum s 0,3% retinolom

    Toto sérum obsahuje 0,3% retinolu a je ideálne pre začiatočníkov. Má konzistenciu ľahkej emulzie (nie je to typický olej). V prípade, že nemáte radi prípravky na báze skvalánu, alebo máte problematickú pleť, bude Vám vyhovovať. Okrem hlavnej hviezdy, ktorou je retinol, nájdeme v zložení aj hyaluronát sodný a vitamín E, ktoré minimalizujú dráždivé účinky hlavnej zložky.

    Akú koncentráciu retinolu si vybrať?

    Čím odstrániť odumreté kožné bunky?

    Okrem retinolu sú v kozmetike dostupné zložky, ktoré exfoliujú odumreté kožné bunky, zosvetľujú pigmentové škvrny, vyhladzujú a zjednocujú tón pleti. Sú to AHA a BHA kyseliny! Môžu byť vo forme chemického peelingu, séra či krému. Ak retinol nie je z akýchkoľvek dôvodov pre Vás to pravé orechové, vyskúšajte kyseliny!

    Používanie kyselín:

    Aké kyseliny si vybrať?

    Záleží to na tom, čo chcete dosiahnuť. Sú Vaším najväčším problémom pupienky, nedokonalosti, akné a čierne bodky? Vyberte si BHA kyselinu (kyselina salicylová). Pokiaľ Vás trápi na dotyk drsná, zanesená pleť, chcete sa zbaviť drobných nedokonalostí, vrások alebo pigmentových škvŕn, zvoľte AHA kyseliny. V prípade, že máte citlivú pleť, bojíte sa vysušenej pleti na jeseň a zároveň by ste radi pleť vyživili a zlepšili jej elasticitu, používajte PHA kyseliny ako napr. glukonolaktón alebo kyselinu laktobiónovú. Také produkty sa budú starať o hydrolipidový plášť Vašej pokožky a zároveň zaistia účinnosť aktívnych látok. Kyseliny sa nachádzajú v rôznych kozmetických prípravkoch, preto si pozrite našu toniká s kyselinami, kyselinové peelingy, exfoliačné pleťové masky a vyberte si ideálny produkt pre vás.

    The Ordinary - Salicylic Acid 2% Solution - Sérum s kyselinou salicylovou

    The Ordinary – Salicylic Acid 2% Solution – Sérum s kyselinou salicylovou

    Máte pupínky, černé tečky a zanícené akné a máte pocit, že je Vaše pokožka zatížená používáním řadou produktů? Vyzkoušejte sérum s kyselinou salicylovou! Je to jediná kyselina, která je schopna pronikat hluboko do ucpaných pórů, čistit je a regulovat sekreci kožního mazu.
    Navíc má lehkou gelovou konzistenci, nezanechává nepříjemný pocit stažené pleti a nezpůsobuje podráždění.

    Ako používať kyseliny?

    Bielenda Professional - Supremelab - Microbiome Pro Care - S.O.S Moisturizing & Soothing Face Mask - Ošetrujúca a upokojujúca S.O.S. hydratačná maska

    Bielenda Professional – Supremelab – Microbiome Pro Care – S.O.S Moisturizing & Soothing Face Mask – Ošetrujúca a upokojujúca S.O.S. hydratačná maska

    Táto maska je ideálna počas ošetrenia kyselinami alebo retinolom! Krémová maska, ktorá úžasne upokojuje, hydratuje a zmäkčuje. Používajte ju 1x-2x týždenne na noc namiesto nočného krému najmä v období, keď je Vaša pokožka dehydratovaná. V prípade, že je Vaša pokožka zaťažená aktívnymi zložkami, masku používajte podľa potreby.

    Pokiaľ potrebujete individuálnu konzultáciu alebo pomoc s výberom vhodného produktu s retinolom alebo kyselinami, napíšte nám na náš e-mail: obchod@cosibella.sk Naše kozmetologičky Vám s výberom produktu na mieru pomôžu!

    A v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať aj na našom Facebooku aj Instagrame alebo telefónnom čísle +421 233 221 070.

    Páčil sa Vám tento článok?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments