Retinol a retinoidy – ako ich používať?

1 0 7 min
Retinol a retinoidy – ako ich používať?
Účinné zložky
1 0 7 min

Obsah

    VITAMÍN MLADOSTI

    Čo je retinol, retinoidy, kyselina retinová a vitamín A? Retinol aj retinoidy sú deriváty vitamínu A, ktorý je považovaný za jeden z najdôležitejších vitamínov mladosti a krásy, najmä vďaka svojim účinkom proti starnutiu, výskytu vrások a stimulácii obnovy buniek. Je to tiež jedna z najpodrobnejšie študovaných látok v kozmetickom priemysle. Vitamín A patrí do skupiny 4 vitamínov rozpustných v tukoch, vďaka ktorým dobre preniká cez rohovú vrstvu v pokožke a na pleť tak funguje účinnejšie ako zložky rozpustné vo vode.

    ÚČINOK

    V prvých fázach používania retinolu môžete pociťovať olupovanie, začervenanie alebo suchšiu pleť – v tomto procese to veľa ľudí s retinolom vzdá. Treba však len vydržať! Retinol pôsobí na tvár tak, že starú pokožku nahrádza novou, ktorá vzniká pod starou a je bez vrások. Ak sa rozhodnete vydržať a používať retinol aj naďalej, postupne sa staré a odumreté bunky zlúpia a Vaša pleť bude viditeľne rozžiarená a bez vrások. Deriváty, čiže retinoidy sú rôzne formy vitamínu A a zároveň látky s viacsmerným účinkom, a preto sú tak populárne. Po prvé urýchľujú bunkový metabolizmus. Ako to vplýva na tvár? Retinol a retinoidy v kozmetike fungujú proti starnutiu jeho následkov vo forme vrások, znižujú viditeľnosť jaziev a zosvetľujú sfarbenie pokožky. Vďaka tomu, že prenikajú aj do hlbších vrstiev, znižujú produkciu kožného mazu, sú veľmi účinné pri liečbe akné a odstraňujú odumreté kožné bunky, čím vyhladzujú pokožku. Ďalším účinkom týchto derivátov pre starostlivosť o pokožku je antioxidácia, ktorá inhibuje vývoj voľných radikálov. Retinoly stimulujú tvorbu kolagénu a elastínu v pokožke. Naviac, produkty s retinolmi urýchľujú regeneráciu buniek a zjednocujú tón pleti. Pozrite si naše krémy s retinolom a séra s retinolom.

    Účinky derivátov vitamínu A:

    PRE KOHO JE VITAMÍN A VHODNÝ?

    Tieto účinné látky sú vhodné pre všetky typy pleti. Kozmetické produkty s retinolom rozjasňujú a vyhladzujú zrelú pleť, zjednocujú jej tón, znižujú aj zápaly charakteristické pre mastnú pleť a pokožku so sklonom k akné. Retinol a aktívna forma – kyselina retinová je tiež vhodná pre suchú, kapilárnu alebo citlivú pokožku. V tomto prípade venujte ale zvláštnu pozornosť práve koncentrácii retinolu v prípravku – vysoké koncentrácie môžu spôsobiť podráždenie pokožky. Vtedy je najlepšie používať retinol vo veľmi nízkej koncentrácii alebo jeho nedráždivej náhrade – bakuchiole.

    AKÝ JE ROZDIEL MEDZI RETINOLOM A RETINOIDMI?

    Ak chcete dosiahnuť rýchly výsledok, no s možným rizikom podráždenia, zvoľte retinol. Ak ste naopak majiteľom citlivej, suchej pokožky a zároveň nechcete riskovať podráždenie, retinol môže byť pre Vás príliš agresívny, preto zvoľte retinoidy, ktoré sú oveľa menej dráždivé, ale ich účinok je rozložený v čase. Nedovolím si však porovnávať „silu“ retinolu a retinoidov v kozmetických prípravkoch vzhľadom na to, že ide o zlúčeniny s odlišným chemickým vzorcom, ktoré nepôsobia rovnako. A to, je ako pri porovnávaní rôznych foriem vitamínu C – jedna forma môže byť stabilnejšia, ale nedráždi pokožku, druhá poskytuje rýchly výsledok s možným rizikom podráždenia.

    Pamätajte, že všetky deriváty A vitamínu sa musia premeniť na kyselinu retinovú(dostupnú v prípravkoch na lekársky predpis), aby účinky retinolu fungovali. Ako teda vyzerá reťazec jeho transformačných foriem v koži?

    AKÝ JE ROZDIEL MEDZI RETINOLOM A RETINOIDMI

    POUŽITIE DERIVÁTOV VITAMÍNU A

    Prípravok s vitamínom A by mal byť aplikovaný večer, pretože zvyšuje fotocitlivosť pokožky. V prípade podráždenej, suchej pokožky s otvorenými rankami sa neodporúča začať používať retinol, kvôli jeho dráždivému účinku. Vtedy je lepšie počkať, kým sa Vaša pleť úplne zahojí. V kombinácii s retinolom, treba pamätať na intenzívnu hydratáciu, pretože retinol má na pokožku silný vysušujúci účinok – hydratačný krém by mal byť určite súčasťou ošetrujúcej rutiny. Po každej aplikácii kozmetiky si navyše umyte ruky, aby sa prípravok nedostal do očí.

    ČOMU VENOVAŤ POZORNOSŤ POČAS KÚRY S RETINOLOM?

    Pri používaní retinolu je vhodné doplniť zinok, ktorý je nevyhnutný pre správnu premenu retinolu na kyselinu retinovú, ktorá má najväčší účinok na pokožku. V kombinácii s používaním retinolu je nutné aplikovať na tvár ochranu proti slnečnému žiareniu, pretože počas liečby retinolom a jeho derivátmi dochádza k zrýchlenému procesu exfoliácie, ktorá môže spôsobiť podráždenie, nakoľko je pokožka citlivejšia na slnečné svetlo. Je tiež dôležité spomenúť, že vitamín A ľahko oxiduje a tým stráca svoje priaznivé vlastnosti, preto by produkty obsahujúce túto účinnú látku mali byť chránené pred vzduchom a svetlom. Obsah ďalších antioxidantov a zinku v kozmetike s retinolom naviac zvýši antioxidačný účinok retinolu. Pre začiatočníkov s veľmi citlivou pleťou je vhodné zmiešať sérum s retinolom a obľúbený hydratačný krém, ktorý zabezpečí jeho postupné vstrebávanie do kože.

    Pamätajte, že efekt nebude viditeľný po jednom dni, týždni alebo mesiaci. Úspešná starostlivosť o pleť si vyžaduje trpezlivosť. Na dosiahnutie viditeľného výsledku by mal byť retinol používaný po dobu najmenej 12 týždňov.

    INDIKÁCIE:

    KONTRAINDIKÁCIE:

    Pokiaľ nebudete počas starostlivosti o pleť s retinolom používať slnečnú ochranu (najlepšie SPF 50), môže dôjsť k výraznému zafarbeniu pokožky.

    INCI

    Uvedomujem si, že pre niektorých ľudí je INCI nezrozumiteľné a nevedia, ako hľadať retinol, retinoidy a alternatívy v kozmetike. Nižšie som pre Vás vypísala deriváty a ich názvy v nomenklatúre INCI a tiež niekoľko návrhov produktov s danou prísadou.

    RETINOL – Hydrogenated Retinol

    RETINAL/RETINALDEHYD – Retinal/Retinylaldehyde

    RETINOID (ester vitamínu A) – Retinyl Palmitate, Retinyl Acetate (najmä ako pomocná zložka)

    NOVÝ RETINOID (ester kyseliny all-trans retinovej (HPR)) – Dimethyl Isosorbide, Hydroxypinacolone Retinoate

    Stručne povedané, čistý vitamín A a jeho deriváty sú jednou z najúčinnejších látok v starostlivosti o pleť na trhu. Aj keď môžu mať vedľajšie účinky, moderné deriváty znižujú riziko podráždenia na minimum. Preto stojí za to do Vašej starostlivosti zaviesť ošetrenie s obsahom vitamínu A, ktoré doplní kúru proti vráskam a akné. Nezabudnite však retinol na pleť zavádzať postupne, kvôli už spomínanému dráždivému účinku. Je vhodné začať s nižšou koncentráciou a potom postupne implementovať vyššiu. Každopádne, pozitívne účinky retinolu či jeho derivátov na pleť sú kozmetologicky preukázané.

    Pokiaľ však máte pochybnosti o tom, ako začať a používať kozmetiku s retinolom a s retinoidmi alebo si stále nie ste istí, ktorý produkt zvoliť, kontaktujte nás na našom FacebookuInstagrame, e-maili: obchod@cosibella.sk alebo telefónnom čísle: + 421 233 221 070. Radi zodpovieme všetky Vaše otázky a vysvetlíme nejasnosti.

    Páčil sa Vám tento článok?

    Páči sa mi 1
    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments