Krása na dosah ruky: Výhody používania ricínového oleja

0 0 6 min
Krása na dosah ruky: Výhody používania ricínového oleja
Účinné zložky
0 0 6 min

Obsah

    Ak hľadáte prírodnú, viacúčelovú a naozaj účinnú zložku pre krásu Vašej pokožky, vlasov, obočia či mihalníc, hľadať už viac nemusíte. Ricínový olej je skvost, ktorý má širokú škálu výhod pre Vašu pleť, vlasy a aj ďalšie časti tela. Tento olej je známy pre svoje hydratačné, vyživujúce a ochranné vlastnosti, ktoré pomáhajú udržiavať pleť zdravú a krásnu. V tomto článku sa pozrieme na to, čo presne ricínový olej je, ako sa vyrába a aké výhody prináša jeho používanie.

    Čo je ricínový olej a ako sa vyrába

    Ricínový olej je rastlinný olej lisovaný za studena, získaný zo semien rastliny Ricinus communis. Tieto semená obsahujú veľké množstvo oleja, ktorý je bohatý na rôzne živiny a mastné kyseliny. Proces výroby ricínového oleja spočíva v zbere a čistení semien, ich lúpaní, zahrievaní, lisovaní a následnej extrakcii oleja. Hotový ricínový olej má bledožltú farbu a výraznú chuť a vôňu. Špecifikom ricínového oleja je jeho chemické zloženie, ktoré ho vytvára takým jedinečným. Viac ako 90% obsahu mastných kyselín tvorí kyselina ricínoleová. Ide o hydroxylovanú mastnú kyselinu, ktorá je v prírode zriedkavou zložkou a dodáva oleju väčšinu fyzikálnych a chemických vlastností, vďaka ktorým je ricínový olej taký cenný a jedinečný. Okrem nej obsahuje ricínový olej mastné kyseliny ako linolovú, olejovú či stearovú, množstvo minerálov a vitamínov.

    Výhody používania ricínového oleja na pokožku

    Ricínový olej je známy svojimi širokospektrálnym využitím v rôznych oblastiach. Jeho výhody sú výsledkom unikátneho zloženia, ktoré vykazuje silné hydratačné, protizápalové, regeneračné, ochranné, rast stimulujúce, zmäkčujúce, vyživujúce či anti-aging vlastnosti.

    Účinky ricínového oleja na pleť:

    Ricínový olej má pre pokožku skutočne široké využitie. Teraz sa pozrieme bližšie na jeho hlavné účinky v starostlivosti o pleť.

    Hydratácia a vyživenie pleti

    Ricínový olej je pre pleť skvelým hydratačným prostriedkom. Vďaka zastúpeniu vysokého obsahu kyseliny ricínolejovej, je ricínový olej účinné zmäkčovadlo, ktoré pomáha udržať optimálnu úroveň hydratácie pokožky tým, že bráni strate vody cez vonkajšiu vrstvu pokožky. Kozmetika ako pleťové mlieka, krémy a telové oleje často obsahujú ricínový olej najmä pre túto hydratačnú vlastnosť. Jeho hustá konzistencia pomáha zadržiavať vlhkosť a tým zaisťuje dlhotrvajúcu hydratáciu. Na očistenú pleť stačí naniesť pár kvapiek ricínového oleja a krúživými pohybmi ho jemne vmasírovať. Tento proces pomôže pokožke absorbovať olej a zanechá ju jemnú, hebkú a hydratovanú. Jedným z hlavných účinkov ricínového oleja a jeho aplikácie na pokožku je teda intenzívna hydratácia a výživa. Jeho pravidelné používanie je skvelým prírodným spôsobom, ako si udržať pleť zdravú a jemnú.

    Pomoc pri akné a jazvičkách

    Ricínový olej môže byť užitočný aj pri liečbe akné a hojení jazvičiek. Jeho antimikrobiálne vlastnosti pomáhajú bojovať proti baktériám a zápalom, ktoré často súvisia s akné. Pravidelné používanie ricínového oleja môže pomôcť zmierniť začervenanie a celkovo redukovať výskyt akné. Okrem toho, vďaka svojej silnej regeneračnej schopnosti môže ricínový olej pomôcť zmierniť jazvičky na pokožke a úplne zjednotiť textúru pokožky.

    Ochrana proti starnutiu pleti

    Vďaka vysokému obsahu antioxidantov prítomných v ricínovom oleji, pomáha ricínový olej chrániť pokožku pred voľnými radikálmi a predčasným starnutím. Antioxidanty pôsobia na neutralizáciu škodlivých látok a pomáhajú udržiavať pleť zdravú a mladistvú. Pravidelné používanie ricínového oleja na pokožku môže pomôcť zlepšiť textúru pleti, vyhladiť vrásky a zanechať ju sviežu a žiarivú.

    Ricínový olej je však pre svoje úžasné vlastnosti obľúbený nielen v starostlivosti o pleť, ale aj pri starostlivosti o vlasy, nechty a ďalšie časti tela. V nasledujúcich riadkoch si priblížime konkrétne spôsoby, ako môže byť ricínový olej využitý pre vlasy ako korunu krásy a ďalšie potreby nášho tela.

    Výhody používania ricínového oleja na vlasy

    Z ricínového oleja nečerpá benefity iba naša pleť, ale aj vlasy. Ricínový olej na vlasy preto pôsobí rovnako účinne ako aj na pleť. Jeho použitie môže mať pozitívny vplyv pre rast vlasov, zlepšenie celkového stavu vlasov a pokožky hlavy, ako aj regeneráciu suchých a veľmi poškodených vlasov. Medzi hlavné výhody, ktoré vykazuje ricínový olej pri použití na vlasy patria:

    Podpora rastu vlasov

    Ricínový olej sa často používa na podporu rastu vlasov. Jeho vyživujúce zložky pomáhajú stimulovať rast vlasových folikulov a zlepšujú cirkuláciu krvi v pokožke hlavy. To vedie k zdravším a silnejším vlasom. Ak hľadáte spôsob, ako podporiť rast vlasov, ricínový olej bude skvelou voľbou.

    Zlepšenie stavu vlasov a pokožky hlavy

    Použitie ricínového oleja prispieva k zlepšeniu stavu vlasov a pokožky hlavy. Jeho hydratačné vlastnosti pomáhajú udržiavať vlasy hydratované a zabraňujú nadmernej suchosti a lámavosti. Olej tiež môže pomôcť vyrovnať pH pokožky hlavy a redukovať podráždenie. Ak máte problémy so suchou pokožkou hlavy alebo suchými vlasmi, vyskúšajte ricínový olej a pozorujte jeho skvelé účinky.

    Záchrana pre suché a poškodené vlasy

    Ricínový olej je skvelou voľbou pre ošetrenie suchých a poškodených vlasov. Jeho hydratačné a regeneračné vlastnosti pomáhajú obnovovať vlhkosť v suchých vlasoch a zlepšujú ich štruktúru a lesk. Vďaka tomu, že ricínový olej vytvára okolo vlasov ochranný obal, pomáha predchádzať poškodeniu vlasov v dôsledku tepla a iných vonkajších faktorov. Ak máte suché a poškodené vlasy, ricínový olej môže byť pre Vás vhodnou voľbou.

    Ďalšie využitie ricínového oleja

    Okrem starostlivosti o pleť a vlasy má ricínový olej množstvo ďalších využití v starostlivosti o ostatné časti tela. Tu sú niektoré z nich:

    Ochrana a posilnenie nechtov

    Ricínový olej je taktiež vynikajúci pre starostlivosť o nechty a nechtové lôžko. Jeho vyživujúce a hydratačné vlastnosti pomáhajú posilniť nechty a chránia ich pred lámaním a štiepením. Na nechty stačí naniesť malé množstvo oleja a jemne ich masírovať. Pravidelné opakovanie tohto postupu môže pomôcť zlepšiť ich vzhľad, pevnosť a kondíciu.

    Starostlivosť o obočie a riasy

    Už ste skúšali použiť ricínový olej na mihalnice a obočie? Áno, dokonca aj tu našiel ricínový olej svoje obľúbené využitie! Jeho vyživujúce zložky môžu pomôcť rastu mihalníc a obočia, zahustiť ich, predĺžiť a tým zlepšiť ich vzhľad. Stačí použiť malé množstvo oleja a jemne ho aplikovať na riasy a obočie pomocou čistej vatovej tyčinky alebo vatového tampónu. Pravidelné používanie ricínového oleja efektívne zlepšuje rast a hustotu rias a obočia.

    Popraskané päty či suché lakte? Aj tu pomôže ricínový olej!

    Ak máte problémy s popraskanými či extrémne suchými pätami, lakťami či kolenami, ricínový olej bude Vašim užitočným pomocníkom. Jeho hydratačné vlastnosti pomôžu zmäkčiť suchú a zhrubnutú kožu, čím zlepšia jej celkový vzhľad a Vám zvýšia sebavedomie! Olej stačí naniesť na postihnuté miesto a jemne ho vmasírovať. Pravidelné opakovanie tohto postupu môže pomôcť zmierniť suchosť, napätie a zjemniť kožu na pätách, kolenách či lakťoch.

    Ako už sami viete, ricínový olej prináša množstvo výhod a využití pre Vašu krásu a starostlivosť o pokožku. Okrem starostlivosti o pleť a vlasy sa skvele postará aj o Vaše nechty, zlepší a zahustí Vaše mihalnice a obočie a zjemní suché päty či lakte.

    Ak Vás táto téma, alebo rôzne iné témy, týkajúce sa starostlivosti o pleť, telo či vlasy zaujímajú – napíšte nám a my prispôsobíme obsah blogových príspevkov Vašim preferenciám. Neváhajte nám napísať na obchod@cosibella.sk alebo nás kontaktovať aj na našom instagramefacebooku alebo telefónnom čísle +421 233 221 070.

    Páčil sa Vám tento článok?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments