Vitamín C v pleťovej kozmetike

0 0 4 min
Vitamín C v pleťovej kozmetike
Účinné zložky
0 0 4 min

Obsah

    Vitamín C – kyselina L-askorbová

    Je v kozmetickej chémii a kozmetológii vďaka svojim veľmi silným antioxidačným vlastnostiam považovaná za vitamín mladosti. Kyselina L-askorbová nie je produkovaná ľudským telom, preto by mala byť dodávaná externe – prostredníctvom stravy. Najviac vitamínu C sa nachádza v rastlinných produktoch, ako je acerola, čierne ríbezle a šípky.

    Hoci s jedlom konzumujeme veľké množstvo vitamínu C, nárast obsahu tohto vitamínu v koži je pomerne mierny. Navyše je toto množstvo znížené vplyvom voľných radikálov obsiahnutých v prostredí. Na potlačenie tohto procesu by mala byť kyselina L-askorbová aplikovaná lokálne, najlepšie vo forme kozmetického prípravku.

    Vitamín C je, vďaka svojim blahodarným vlastnostiam, jedným z vitamínov, ktoré sú najčastejšie pridávané do kozmetických prípravkov:

    Kyselina L-askorbová – INCI: Ascorbic Acid

    Aktívna forma vitamínu C, vykazujúca vysokú nestabilitu. Ide o veľmi nepriaznivý jav spočívajúci v rozklade látok pod vplyvom vonkajších faktorov (teplota, vzduch, svetlo, nevhodné pH), ktoré vedú k strate cenných vlastností vitamínu C. Strata stability a vlastností je tiež ovplyvnená prítomnosťou iónov ťažkých kovov, najmä medi a železa, čo znamená, že kozmetické spoločnosti používajú vo svojich produktoch namiesto kyseliny L-askorbovej radšej jej deriváty. V kozmetických výrobkoch sa však kyselina L-askorbová používa v lipozomálnej forme (pozri odsek vyššie). Čistá forma vitamínu C sa odporúča na mastnú pleť s nadmernou seboreou. Je stabilná pri pH 3,5 alebo menej.

    Výhody:

    Nevýhody:

    Čistú formu vitamínu C nájdete okrem iného v:

    Deriváty vitamínu C, ako je askorbylpalmitát, askorbyl glukozid, horčík a fosforečnan sodný, askorbyl-tetraizopalmitát, ako aj kyselina 3-0 etyl askorbová, sú stabilnejšie.

    2. Askorbyl palmitát – INCI: Ascorbyl Palmitate

    Je to v tukoch rozpustná obdoba kyseliny askorbovej. Táto molekula počas uvoľnenia do pokožky podlieha hydrolýze a premieňa sa na kyselinu askorbovú a kyselinu palmitovú. Napriek svojej vysokej stabilite má nízku biologickú aktivitu. Vitamín C v tejto forme tiež pôsobí na zosvetlenie sfarbenia a stimuluje syntézu kolagénu. Má protizápalové vlastnosti tým, že inhibuje proces peroxidácie lipidov a chráni citlivé nenasýtené mastné kyseliny v hydrolipidovej bariére. Má ochranný účinok proti UVA a UVB žiareniu, znižuje začervenanie po opaľovaní. Bežne používanými promotormi prenikania v kozmetických produktoch s vitamínom C sú základné zložky séra. Medzi ne patria alkoholy s nízkou molekulovou hmotnosťou (vrátane propylénu a butylénglykolu), ktoré pôsobia zmenou hydratácie keratínu. Glykoly je možné bezpečne používať aj pri koncentrácii 50% v hotovom prípravku. Môžu však spôsobiť podráždenie, no len pri aplikácii na poškodenú a podráždenú pokožku. Je to dôležitý aspekt aplikácie kozmetiky s obsahom vitamínu C počas slnečných dní. Ukazuje sa, že pravdepodobne za to zodpovedá kozmetický základ obsahujúci príliš veľa promotorov penetrácie, a nie samotný vitamín C.

    Výhody:

    Nevýhody:

    3. Askorbyl glukozid – INCI: Ascorbyl Glucoside

    Vyrába sa z vitamínu C a škrobu, ide o formu kyseliny askorbovej stabilizovanej molekulou glukózy. Takáto kombinácia umožňuje jej postupné uvoľňovanie a absorpciu do vrstiev pokožky pod vplyvom enzýmu prítomného v koži, α-glukozidázy. Zjednocuje tón pleti, zosvetľuje škvrny a zafarbenia. Zachováva všetky vlastnosti kyseliny L-askorbovej a vykazuje oveľa hlbšie prenikanie, stabilitu v kozmetike a tým aj intenzívny účinok. Táto forma vitamínu C je stabilná pri pH 6,5 až 7,5.

    Výhody:

    Nevýhody:

    Ascorbyl glukozid nájdete v:

    4. Askorbylfosfát horečnatý – INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

    Horečnatá soľ kyseliny askorbovej, rovnako ako aktívna forma vitamínu C, je rozpustný vo vode, čo komplikuje prenikanie do hlbších vrstiev pokožky. Táto soľ má slabší antioxidačný účinok ako čistý vitamín C rovnakej koncentrácie, preto by produkty mali obsahovať vysokú koncentráciu MAP – najmenej 15%. MAP sa odporúča pre tehotné a dojčiace ženy a pre ľudí, ktorých koža vykazuje nízku toleranciu k dráždivým látkam.

    Uvoľňovanie kyseliny askorbovej z tejto formy do pokožky je hydrolyzované pôsobením enzýmu fosfatázy. V koncentráciách nad 10% vykazuje účinné rozjasňujúce a antioxidačné účinky. V porovnaní s kyselinou L-askorbovou je vo vodných roztokoch stabilný a odolnejší voči oxidácii. Vitamín C vo forme fosforečnanu horečnatého je cennou zložkou podporujúcou antioxidačný účinok rastlinných extraktov v receptúrach masiek, telových krémov a krémov proti starnutiu. Je stabilný pri pH 7,0 – 8,5.

    Výhody:

    Nevýhody:

    MAP najdete v:

    5. Askorbylfosfát sodný – INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)

    Sodná soľ kyseliny askorbovej, ktorá sa vyznačuje podobnými vlastnosťami ako MAP, má však aj silné antibakteriálne vlastnosti, a preto je venovaná pokožke náchylnej k akné. Je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy.

    Naviac, má ďalší nepriamy antibakteriálny účinok. Používa sa v prípravkoch proti akné. Antioxidačné vlastnosti vitamínu C v kozmetike pôsobia proti žltnutiu sekretovaného mazu v blízkosti mazových žliaz. Pri bežnom akné sprevádzajúca hyperkeratóza pokožky zužuje vývody mazových žliaz a spôsobuje hromadenie mazového sekrétu, čo môže viesť k posilneniu bakteriálnej infekcie. Vitamín C v tejto forme bráni tvorbe uhrov a oxidácii mastných zložiek mazu. Kozmetické výrobky s touto formou vitamínu C odporúčané ľuďom s problematickou pokožkou.

    Výhody:

    Nevýhody:

    6. Tetrahexyldecyl-askorbát – INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

    Najúčinnejší zo všetkých derivátov vitamínu C, má tiež najlepšiu biologickú dostupnosť a znášanlivosť s pokožkou. Je vo forme oleja, vďaka ktorému má dobrú afinitu k lipidovej vrstve pokožky. Vzhľadom na inhibíciu procesu melanogenézy veľmi účinne odstraňuje sfarbenie. Okrem toho je tento derivát vhodný aj pre jemnú pokožku.

    Trvanlivá a stabilná forma vitamínu C v žltom oleji. Preniká do hlbších vrstiev pokožky. Obzvlášť účinná v emulziách v koncentrácii 1–3%. Je to cenná, efektívna a jedna z najdrahších foriem vitamínu C používaných v kozmetike. Nevyžaduje použitie vysokých koncentrácií, preto je pridávaná v emulziách, krémoch a maskách proti starnutiu. Extrémne dobre chráni pokožku a účinne a spomaľuje výskyt známok starnutia.

    Výhody:

    Nevýhody:

    Najúčinnejšiu formu vitamínu C – teda v podobe Tetrahexyldecyl-askorbátu nájdete v:

    7. Kyselina 3-O-ethyl-L-askorbová – INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid

    Kyselina 3-O-etyl-L-askorbová je najnovší derivát kyseliny L-askorbovej. Rovnako ako tetrahexyldecyl-askorbát sa vyznačuje vysokou stabilitou. Je odolný voči svetlu a teplote a preniká hlboko do pokožky. Okrem toho inhibuje rast baktérií a znižuje zápaly. Je to jediný derivát rozpustný zároveň v tukoch aj vo vode, takže ho možno ľahko pridať do všetkých kozmetických prípravkov. Vhodný pre citlivú pokožku.

    V porovnaní s vyššie uvedenými derivátmi vitamínu C má táto forma efektívnejší účinok na pokožku, je stabilnejšia a oveľa lepšie biologicky dostupná. Nespôsobuje podráždenie kože, a to ani vo vysokých 20% koncentráciách v kozmetike určenej na každodenné použitie. Ako kyselinu ju tiež dobre tolerujú osoby s citlivou pokožkou. Chráni pred fotostarnutím, voľnými radikálmi a podporuje ochranu pred slnkom. Bojuje proti hyperpigmentácii a sfarbeniu stôp po akné. Testy potvrdili, že je oveľa účinnejšia pri znižovaní zafarbenia ako arbutín alebo iné vo vode rozpustné deriváty vitamínu C (askorbyl glukozid alebo askorbylfosfát sodný). Okrem toho bolo preukázané, že kyselina 3-O-etyl-L-askorbová poskytuje účinnú ochranu pred modrým svetlom (blue light). Táto forma je najúčinnejšia pri pH 3,0 – 5,0.

    Výhody:

    Nevýhody:

    Aké kombinácie kyseliny L-askorbovej sú prospešné a ktorým sa je lepšie vyhnúť?

    Kozmetiku s nízkou koncentráciou vitamínu C je možné používať ráno aj večer. Prípravky s vyššou koncentráciou by sa však mali používať iba večer, pretože môžu dráždiť pokožku. Súčasne s používaním tohto vitamínu by ste nemali zabudnúť na použitie krému s ochranným faktorom SPF, pretože kvôli vysokej koncentrácii vitamínu C sa pokožka stáva citlivejšou na slnečné žiarenie.

    Kombinácia vitamínu C s resveratrolom (polyfenol patriaci k flavonoidom), ktorý zabraňuje oxidácii kyseliny L-askorbovej, je v kozmetických prípravkoch veľmi požadovaná. Ich spoločný antioxidačný účinok je oveľa účinnejší, než keby boli použité samostatne. Blahodarne pôsobí aj spojenie vitamínu C a rutínu (flavonoid rastlinného pôvodu). Tento flavonoid má aj antioxidačné vlastnosti, podporuje boj proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú steny krvných ciev, čo zrýchľuje proces starnutia kože. Rutín tiež spomaľuje oxidáciu vitamínu C a súčasne predlžuje jeho pôsobenie.

    Kontroverzná a neodporúčaná je kombinácia vitamínu C s niacinamidom (vitamín B3) kvôli rozdielom v hodnote pH, v ktorých tieto chemické zlúčeniny fungujú najúčinnejšie. Existuje aj riziko, že sa obe tieto látky môžu navzájom neutralizovať a dokonca, vznikom komplexu medzi vitamínmi B3 a C, vytvárať škodlivý peroxid vodíka. Tieto obavy sa však týkajú iba čistej, nestabilnej formy vitamínu C – kyseliny L-askorbovej, a nie jej derivátov, ktoré sú stabilnejšie pri vyšších hodnotách pH. Kombinácia niacínamidu a vitamínu C navyše vedie k produkcii kyseliny nikotínovej, ale iba vtedy, keď tieto chemické zlúčeniny reagujú dlhú dobu v prostredí s veľmi vysokou teplotou. Výrobcovia sa však tejto kombinácii vyhýbajú, pretože kyselina nikotínová môže spôsobiť začervenanie pokožky, návaly tepla a brnenie na častiach tváre, na ktoré bol prípravok aplikovaný, čo sa neodporúča najmä pre citlivú a jemnú pokožku. Tieto príznaky by sa však nemali zamieňať s podráždením spôsobeným kyselinovým ph kozmetiky. Vznik kyseliny nikotínovej je v domácich podmienkach málo pravdepodobný, ale aby sme minimalizovali riziko tvorby tejto zlúčeniny, mala by byť kozmetika skladovaná pri nízkych teplotách alebo používaná kozmetika s danými vitamínmi jedna po druhej. Treba tiež dodať, že čistý nestabilný vitamín C sa dnes v kozmetike používa len zriedkavo, pretože bol nahradený lipozomálnou formou.

    Stručne povedané, vitamín C, vďaka svojim blahodarným vlastnostiam, je medzi poloproduktami pridávanými do kozmetických výrobkov veľmi populárny. Najúčinnejším derivátom vitamínu C, spomedzi vyššie uvedených, je Tetrahexyldecyl-askorbát – aj napriek jeho vyššej cene má mnoho výhod, ktoré ho odlišujú od iných derivátov (napr. vysoká stabilita, antibakteriálny účinok a účinnejšie prenikanie do kože). Vzhľadom na existenciu rôznych foriem vitamínu C si však každý z Vás nájde formu, ktorá je pre Vás najvhodnejšia.

    A v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať aj na našom instagramefacebooku alebo telefónnom čísle +421 233 221 070.

    Prezrite si kozmetiku s vitamínom C v našom obchode.

    Páčil sa Vám tento článok?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments