Niacínamid – čo to je a aké účinky má na pokožku?

0 0 5 min
Niacínamid – čo to je a aké účinky má na pokožku?
Problematická pleť
0 0 5 min

Obsah

    Vo svete kozmetiky plnej zložiek, zaručujúcich mladú a žiarivú pleť, vystupuje v starostlivosti o pleť niacínamid ako superhrdina. Ponúka Vám široké spektrum benefitov – od intenzívnej hydratácie, cez zmiernenie zápalov, až po boj proti vráskam a zjednotenie tónu pleti. Bez ohľadu na to, či chcete pomôcť v boji proti nedokonalostiam alebo si zachovať mladistvý vzhľad – niacínamid sa prispôsobí potrebám Vašej pleti. Je to skutočný multitasker medzi kozmetickými zložkami! Chcete ho lepšie spoznať? Potom neváhajte a čítajte ďalej.

    Čo je niacínamid?

    Niacínamid (INCI: niacinamide) je účinná látka známa aj ako vitamín B3 alebo vitamín PP. Je to vegánska, bežná kozmetická prísada vo forme bieleho prášku. Má široké spektrum účinkov, vďaka čomu je ideálny pre všetky typy pleti. Ľahko sa vstrebáva do pokožky a dobre sa rozpúšťa vo vode. Vedeli ste, že skvelé účinky vitamínu B3 sú viditeľné už pri nižších koncentráciách, napr. 2%?

    Niacínamid – účinok na pokožku

    Vitamín B3 pôsobí na pleť viacsmerne, všestranne, takže si určite nájdete niečo aj pre seba, a to bez ohľadu na typ pokožky. Hlavné účinky niacínamidu sú:

    Mechanizmus účinku niacínamidu na pleť – na čo ho použiť?

    Rozjasnenie a redukcia zafarbenia

    Vitamín PP zabraňuje ukladaniu pigmentov v epiderme inhibíciou transportu melanozómov z melanocytov do keratinocytov. Jednoducho povedané, prebytočný pigment vo Vašej epiderme rovnomerne rozloží a nezanechá žiadne tmavšie miesta, ktorým by ste sa chceli vyhnúť.

    Niacínamid pôsobí na:

    Účinok proti starnutiu

    Vitamín B3 je prekurzorom koenzýmov NADP a NADPH, ktoré sa podieľajú na energetickom metabolizme buniek a syntéze stavebných zložiek dôležitých pre fungovanie pokožky. Inak povedané, je to prvé domino, ktoré je zodpovedné za pevnú a zdravú pokožku, pretože ďalej posúva reakcie a produkciu dôležitých prvkov, ktoré ju vytvárajú. Okrem toho stimuluje tvorbu ceramidov, ktorých množstvo s vekom klesá. Ceramidy podporujú hydrolipidovú bariéru pokožky a vypĺňajú jej medzery ako stavebné kamene.
    Dodatočne zvyšuje tvorbu kolagénu, vďaka čomu dokáže redukovať jemné vrásky a tým vyrovnať a zjednotiť povrch pokožky.

    Hydratácia pleti

    Niacínamid zlepšuje hydratáciu a elasticitu pokožky znížením straty vody z epidermy. Taktiež pomáha zvyšovať produkciu látok zodpovedných za správnu hydratáciu, čo má za následok lepšiu pevnosť, pružnosť a hydratáciu. Vďaka tejto vlastnosti je kozmetika s niacínamidom vhodná aj pre starostlivosť o suchú pokožku.

    Regulácia sekrécie kožného mazu a pôsobenie proti nedokonalostiam – ideálne pre pleť so sklonom k ​​akné

    Niacínamid reguluje činnosť mazových žliaz, znižuje sekréciu kožného mazu a viditeľne znižuje množstvo zápalových škvŕn a sfarbenia po akné. Účinne brzdí množenie baktérií Propionibacterium acnes, ktoré sú zodpovedné za tvorbu nedokonalostí a neimunizuje ich.

    Niacínamid – pre starostlivosť o pokožku a vlasy

    Vedeli ste, že niacínamid pôsobí priaznivo nielen na pokožku, ale aj na vlasy? Zvyšuje ich elasticitu, dodáva im lesk a zlepšuje ich štruktúru. Ak bojujete s nadmerne mastnou pokožkou hlavy alebo lupinami, niacínamid bude pre Vás ideálnou ingredienciou! Má protizápalové vlastnosti a reguluje činnosť mazových žliaz, čím zabraňuje nadmernému masteniu a stimuluje rast vlasov.

    Účinky niacínamidu na vlasy:

    Pre aký typ pleti je niacínamid vhodný?

    Odporúča sa pre rôzne typy pleti, medzi ktoré patrí:

    Ako zaviesť niacínamid do Vašej starostlivosti?

    Na rozdiel od retinolu si na niacínamid nemusíte vybudovať toleranciu. Oplatí sa však začať s nižšími koncentráciami, aby ste pozorovali, ako pokožka reaguje. Ak na začiatku svojho dobrodružstva použijete vysokú koncentráciu niacínamidu, môžete rátať s dráždivými účinkami.

    Kozmetiku s niacínamidom môžete pokojne používať ráno aj večer, pretože nesenzibilizuje pokožku na slnko. Niacínamid nájdete v tonikách pre zmiešanú pleť, maskách, krémoch a sérach. Pamätajte tiež, že samotný vitamín B3 napriek svojim komplexným účinkom nie vždy vyrieši každý problém, s ktorým bojujete. Preto sa ho oplatí kombinovať s ďalšími účinnými látkami, ktoré dopĺňajú a podporujú jeho účinky. O chvíľu sa o nich dozviete.

    S čím je niacínamid vhodné kombinovať?

    Niacínamid + deriváty vitamínu C

    Môžete ich používať v kombinácii za predpokladu, že si zvolíte stabilnú formu vitamínu C. Hľadajte tieto zložky: Sodium Ascorbyl Phosphate, Magnesium Ascorbyl Phosphate alebo Ascorbyl Glucoside. Prvý derivát kombinovaný s niacínamidom nájdete napríklad v rozjasňujúcich maskách Mary&May.

    Niacínamid + kyselina salicylová

    Ideálna kombinácia pre problematickú pleť. Niacínamid a kyselina salicylová spoločne posilňujú účinky proti starnutiu a akné. Ak hľadáte takýto produkt, môžete zvoliť masku proti čiernym bodkám od Nacomi.

    Niacínamid + retinol

    Ak ste vyskúšali svoj prvý retinolový produkt, už viete, že retinol môže spočiatku dráždiť a vysušovať pokožku, poškodzovať jej ochrannú bariéru a zvyšovať transepidermálnu stratu vody (TEWL). Niacínamid môže pôsobiť proti dehydratačným účinkom retinolu a zlepšiť toleranciu pokožky voči nemu. Okrem toho sú niacínamid aj retinol schopné zvýšiť produkciu kolagénu, čo znamená, že táto doplnková kombinácia môže efektívne ochrániť pokožku pred podráždením a stimulovať ju k obnove. Produktom, ktorý spája tieto dve zložky, je napríklad očný krém proti vráskam od Some By Mi.

    Niacínamid + N-acetylglukózamín (NAG)

    N-acetylglukózamín (NAG) je aminocukor a prekurzor kyseliny hyalurónovej, avšak môže byť nestabilný, keď sa používa samostatne. Kombinácia NAG + niacínamid je zameraná dvoma odlišnými spôsobmi. NAG bráni tvorbe melanínu v pokožke (psst! práve ten je zodpovedný za nadprodukciu pigmentu, čo sa premieta do tých tmavých škvŕn na pokožke, ktorým sa chceme vyhnúť) a niacínamid zaisťuje jeho rovnomerné rozloženie v pokožke.

    S čím niacínamid nekombinovať?

    Niacínamid + kyseliny AHA/BHA

    Niacínamid optimálne pôsobí pri pH 6/7, takže silne kyslé pH ho úplne blokuje. Prípravok s niacínamidom môžete používať ráno a kyseliny večer.

    Niacínamid + kyselina askorbová (vitamín C)

    Niacínamid sa neodporúča používať spolu s vitamínom C v čistej forme (kyselina askorbová), pretože pôsobia pri rozdielnom pH. Ich kombinácia sa navzájom neutralizuje a môže tiež vytvárať kyselinu nikotínovú, ktorá pokožku dráždi.

    Otázky a odpovede na tému niacínamid

    Spôsobuje niacínamid akné alebo podráždenie?

    Povedzme, že ide o vzťah lásky a nenávisti. Mnoho ľudí začína svoje dobrodružstvo s niacínamidom mimo vychodených koľají a siahajú po produktoch s vyššími koncentráciami a zo začiatku ich používajú príliš často – každé ráno a večer. Po niekoľkých dňoch potom môžeme vidieť vyrážku, nedokonalosti či poškodenú hydrolipidovú bariéru. Samozrejme, ako pri každej účinnej látke, používanie niacínamidu ani u nás nemusí byť vždy takou „senzáciou” ako u kamaráta. Našej pokožke sa to jednoducho nemusí páčiť. Oplatí sa však začať s nižšou koncentráciou niacínamidu v prípravku, prispôsobenom nášmu typu pleti, alebo ho použiť tzv. „spot-on”, čiže lokálne pri jednotlivých zápaloch. Do starostlivosti o pleť taktiež úplne stačí zaviesť niacínamid v jednom produkte, a nie vo všetkých – menej je v tomto prípade skutočne viac.

    Môže sa niacínamid používať aj v lete?

    Áno! Niacínamid nemá fotosenzibilizačný účinok.

    Je bezpečný aj pre tehotné ženy?

    Áno! Pre tehotné ženy sa dokonca odporúča, pretože znižuje riziko vzniku sfarbení, spôsobených hormonálnymi zmenami počas obdobia gravidity.

    Najlepšia kozmetika s niacínamidom – TOP 5

    The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1% – Sérum s 10% vitamínom B3 a 1% zinkom

    Toto sérum s niacínamidom netreba dvakrát predstavovať! Ide o bestseller značky The Ordinary. Ak poznáte niacínamid v kozmetike, bude to pravdepodobne práve vďaka tomuto produktu. Skvele funguje v starostlivosti o mastnú a aknóznu pleť, pretože v kombinácii so zinkom upokojuje zápaly a reguluje nadprodukciu kožného mazu. Tým sa však jeho prednosti nekončia. Pri bodovom použití funguje rovnako dobre pre ľudí, ktorí si ho nechcú nanášať na celú tvár a používajú ho príležitostne.

    Purito – Galacto Niacin 97 Power Essence – Vyživujúca esencia na báze niacínamidu a filtrátu z kvasiniek

    Je to ľahká, vodnatá esencia, ktorá je mojou obľúbenou položkou z tohto zoznamu. Má seboregulačný účinok a zanecháva krásny efekt zdravého lesku. Pokožka následne zmäkne a zápal sa účinne upokojí – a to aj vďaka prítomnosti kvasinkového filtrátu Galactomyces, bohatého na vitamíny a minerály. Je vhodný pre ľudí s normálnou pleťou, zmiešanou pleťou so sklonom k nadmernému ​​lesku a mastnou pokožkou.

    SkinTra – Let Your Skin Drink Up – Hydratačný krém s prebiotikami

    Tento krém dokáže radikálne zmeniť Vašu každodennú starostlivosť a to, samozrejme, k lepšiemu! Nájdete tu množstvo ingrediencií, ktoré majú vyživujúci a regeneračný účinok. Jeho zloženie skutočne ošetruje a pomáha obnoviť mikrobióm, lipidový obal a zmierniť zápal. Má ľahkú konzistenciu a je vhodný pre všetky typy pleti, najmä pre normálnu, zmiešanú a mastnú pleť.

    Beauty of Joseon – Revive Eye Serum – Ginseng + Retinal – Očné sérum proti vráskam

    Hľadáte unikátne očné sérum, ktoré Vám pomôže redukovať príznaky starnutia? Nach sa páči! Má nielen protivráskové vlastnosti, ale aj intenzívne regeneruje pokožku okolo očí. Obsahuje kombináciu niacínamidu a retinalu, ktorá pôsobí rýchlejšie a efektívnejšie ako samostatný retinol. Má príjemnú konzistenciu, nezanecháva mastnú vrstvu a veľmi rýchlo sa vstrebáva. Ak nemáte radi kozmetiku, ktorá obsahuje vonné látky, tento produkt si určite obľúbite.

    Axis-y – Dark Spot Correcting Glow Serum – Rozjasňujúce sérum redukujúce pigmentové škvrny

    Bojujete so zafarbením a nerovnomerným tónom pleti? Toto sérum je na ne dokonalou odpoveďou! Nájdete v ňom niacínamid v kombinácii s glutatiónom, vďaka ktorému bude Vaša pleť viditeľne rozjasnená a zjednotená. Jeho zloženie obsahuje aj zložky, ktoré hydratujú, vyživujú a spevňujú pokožku, takže sa môžete tešiť z jeho komplexného, širokospektrálneho pôsobenia.

    Niacínamid – pre dobro Vašej pokožky a vlasov

    Ako môžete vidieť, niacínamid má skutočne mnohostranné účinky. Vďaka tomu si môžete jednotlivé produkty prispôsobiť Vašim individuálnym potrebám. Dúfam, že môj príspevok rozptýlil všetky Vaše pochybnosti o používaní niacínamidu a pomôže Vám preskúmať, v kozmetike tak veľmi obľúbený, vitamín B3 🙂

    A ak máte akékoľvek otázky, týkajúce sa výberu a používania správnej kozmetiky, naše kozmetologičky Vám rady pomôžu – môžete ich kontaktovať prostredníctvom nášho kozmetologického formulára, alebo nám napísať na instagramefacebooku či zavolať na telefónne číslo +421 233 221 070.

    Páčil sa Vám tento článok?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments