Zistite akú máte pórovitosť vlasov!

0 0 4 min
Zistite akú máte pórovitosť vlasov!
Vlasy
0 0 4 min

Obsah

    Pórovitosť vlasov je jednoducho povedané miera, do akej sú kutikuly (vlasové časti) od seba oddelené. Prečo je tak dôležité poznať pórovitosť svojich vlasov? Po prvé preto, že na základe tejto skutočnosti by sa mala odvíjať naša starostlivosť. Pokiaľ ste napriek používaniu drahej a kvalitnej kozmetiky nezaznamenali žiadne zlepšenie kvality Vašich vlasov, problém môže spočívať práve v zlom výbere prípravkov. V dnešnom príspevku sa dozviete, aké typy pórovitosti môžu Vaše vlasy mať a ako sa o ne starať.

    Typy pórovitosti
    Typy pórovitosti

    Vlasy s nízkou pórovitosťou

    Vlasy s nízkou pórovitosťou sa vyznačujú kutikulami, ktoré priliehajú tesne k vlasovej kôre. Vďaka tomu sú takéto vlasy odolnejšie pred vonkajším poškodením, stylingom či farbením, takže je ťažšie zmeniť ich farbu a účesy ako kučery rýchlo strácajú svoj tvar. Vlasy s nízkou pórovitosťou sú zdravé, hladké a lesklé. Často im ale chýba objem a môžu vyzerať preťažene.

    Charakteristické vlastnosti:

    Ako sa starať o vlasy s nízkou pórovitosťou?

    Kozmetické produkty

    Vlasy so strednou pórovitosťou

    Pri tomto type vlasov sú kutikuly mierne zdvihnuté – vlasy sú označované ako „normálne“. Tento typ vlasov je možné ľahšie upravovať a farbiť, ale kvalita sa môže zhoršovať rýchlejšie ako pri vlasoch s nízkou pórovitosťou. Väčšinou im objem nechýba a daždivé či vlhké počasie im spôsobuje krepovatenie.

    Charakteristické vlastnosti:


    Ako sa starať o vlasy so strednou pórovitosťou?

    Kozmetické produkty

    Vlasy s vysokou pórovitosťou

    Kutikuly vlasov sú veľmi zdvihnuté a tento typ majú najčastejšie ľudia s kučeravými vlasmi alebo ľudia s vlasmi poškodenými farbením, zlou starostlivosťou či tepelnou úpravou (napr. neustále používanie žehličky). Takéto vlasy sú obvykle matné, drsné na dotyk a ľahko sa poškodia. Ľahko sa farbia, upravujú, s radosťou absorbujú prísady pre starostlivosť a ťažko sa zaťažujú.

    Charakteristické vlastnosti:

    Ako sa starať o vlasy s vysokou pórovitosťou?

    Kozmetické produkty

    Ako určiť pórovitosť vlasov?

    Najrýchlejšou a najspoľahlivejšou metódou je vyšetrenie pomocou elektrónového mikroskopu, ktorý dokáže presne ukázať štruktúru Vašich vlasov. Pórovitosť svojich vlasov však môžete jednoducho zistiť aj doma. Nižšie uvádzame zoznam metód, ktoré Vám s tým pomôžu, a tiež aspekty, ktorým treba venovať pozornosť. Aby bol výsledok čo najspoľahlivejší, zvážte postupne všetky metódy.

    Test s pohárom vody

    Nalejte vodu do pohára, vhoďte do nej vlas a po niekoľkých minútach začnite pozorovať ako sa správa. Pokiaľ rýchlo klesne ku dnu, máte vlasy s vysokou pórovitosťou, vlasy s nízkou pórovitosťou zostanú nad vodou a vlasy so strednou pórovitosťou budú medzi nimi. Ide o zaujímavú a zábavnú metódu, no stále viac ľudí ju považuje za nepresnú. Ak teda chcete vykonať test s pohárom vody, vykonajte tiež nižšie uvedený diagram a test. Vďaka testovaniu niekoľkých metód zároveň bude výsledok najpresnejší.

    Tvar vlasov

    Typ pórovitosti Vám prezradí aj vlnitosť Vašich vlasov. Pokiaľ máte rovné, splývavé vlasy, je to pravdepodobne nízka pórovitosť. Vlnité vlasy majú najčastejšie strednú pórovitosť a kučeravé vlasy strednú alebo vysokú pórovitosť.

    Zložky obsiahnuté v kozmetike

    Ide o metódu, ktorá si vyžaduje viac času, čítanie zložiek a sledovanie toho, ako sa vlasy správajú po použití vlasových prípravkov.

    Čo môžu látky obsiahnuté v kozmetike prezradiť o pórovitosti Vašich vlasov?

    Dotykový test

    Prejdite si dlaňou po vlasoch… aké sú Vaše pocity?
    Vlasy s nízkou pórovitosťou sú veľmi hladké a mäkké na dotyk, vlasy s vyššou pórovitosťou sa môžu dotykom zdať nerovnomerné a jemne „drsné“, obzvlášť vlasy s vysokou pórovitosťou budú hrubšie.

    Nezabudnite, že nemusíte s určitosťou patriť iba do jednej skupiny. Môže sa stať, že Vaše vlasy majú strednú pórovitosť smerom k vysokej alebo nízkej pórovitosti, vysokú pórovitosť alebo nízku pórovitosť s tendenciou k strednej pórovitosti.

    Vykonajte si TEST a zistite pórovitosť Vašich vlasov

    A v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať aj na našom instagramefacebooku alebo telefónnom čísle +421 233 221 070.

    Páčil sa Vám tento článok?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments